NON GMO Etiketi Nasıl Kullanılır?

Genetiği değiştirilmiş bir organizma, genetik yapısı, belli bir organizmadan diğerine aktarılma işlemi dahil olmak üzere genelde belli DNA modifikasyonunu içeren teknoloji ile değiştirilen bir bitki, hayvan veya mikroorganizmadır. GDO’lu gıdalar, 1990’lı yılların başından bugüne tüketiciler için mevcuttur.

NON GMO Etiketi Nasıl Kullanılır?

İlk uygulamalardan itibaren bilim adamları, genetik olarak tasarlandığından emin olmak için çalışmalarını sürdürmektedir ve esas olarak insanlar, hayvanlar ve çevre için güvenilir bulunmaktadır. Ancak yine de GDO’ların ne olduğu ve gıdalarda nasıl kullanıldığı konusunda insanların kafasında karışıklıklar sürmektedir.

Tüketiciler, gıda ürünlerinin nasıl yetiştirildiğini ve işlendiğini, haklı olarak bilmek istemektedir. Bu nedenle tüm genetiği değiştirilmiş gıdaların etiketlenmesi gerekmektedir. Bugün için organik gıda üretiminde GDO girişleri yasaklanmıştır. Böyle olunca organik etiketi taşıyan ürünlerin GDO içermediği kanıtlanmış olmaktadır. Uygulamada sertifikalı organik ürünlerin, genetik olarak tasarlanmamış ve GDO’suz gibi iddialar kullanmasına izin verilmektedir.

Çıkarılan yasal düzenlemeler çerçevesinde firmalar artık genetiği değiştirilmiş organizmalar içeren ve biyomühendislik çalışmaları ile elde edilen GDO’lu ürünlerde NON GMO, GMO FREE veya GMO LABEL gibi ifadelerle zorunlu etiketlenmeye başlayacaktır. Ancak şimdiden firmalar bu etiketleri kullanmaya başladılar.

Kural olarak biyomühendislik ürünü gıdalar (yani GDO’lu gıdalar), biyomühendislik dışı benzer gıdalar (yani GDO’suz gıdalar) kadar güvenli kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalara göre biyomühendislik ürünü gıdaların güvenli olduğu kanıtlanmıştır. Bu yeni gıda etiketleri, güvenlik veya beslenmenin değerinin bir göstergesi değil, tüketici için bilgi amaçlıdır.

Ürünler üzerine NON GMO etiketi iliştirilirken genel olarak üç farklı etiketleme yöntemine uyulmaktadır:

  • Gıda ambalajı üzerine metin (örneğin, genetik mühendisliği ile üretilmiştir)
  • Biyomühendisliği temsil eden bir sembol
  • Taranabilen elektronik veya dijital bir bağlantı

Yasal düzenlemeler, yüzde beşten fazla GDO içerikli insan tüketimine yönelik biyomühendislik ürünü gıdaların etiketlenmesini gerektirmektedir. Ancak yumurta, et ve süt gibi hayvanlardan elde edilen gıdalar, yağlar ve şekerler gibi rafine bileşenler, restoranlarda sunulan yemekler, çok küçük üreticiler tarafından üretilen yiyecekler ve gıda dışı ürünler için etiketlenme gerekmemektedir.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.