NON GMO Label
Belgelendirme
İletişim
- Mahmutbey Mahallesi
- Dilmenler Cd, No: 2
- Bağcılar, 34218
- İstanbul, Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 NON-GMO Gıda Kontrol ve Sertifikasyon Konseyi
Genetiği değiştirilmiş bitkiler, hastalıklara karşı daha dirençli olması, besin değerinin yükseltilmesi, kuraklık toleransının artması ve nitrojen gibi besinlerin alımının iyileştirilmesi için geliştirilmektedir.
Bu bitkiler laboratuvar ortamında veya bitkilerin çevreye yayılmasını önlemek için kapalı çiftliklerde yetiştirilmekte ve test edilmektedir.
Tarladaki ürünlerin yaşadığı çeşitli hatalıklar, çiftçiler için büyük bir problemdir. Genetiği değiştirme teknolojisi, hastalığa dirençli bitkiler üretmek için kullanılmaktadır. Yabani bitkilerden alınan hastalığa dirençli genler, biyogenetik mühendisliği çalışmaları ile ticari ürünlere aktarılmaktadır.
Son zamanlarda yanıklığına dayanıklı patates yetiştirmek üzere genetik modifikasyon çalışmaları yapılmaktadır. Güney Amerika’daki vahşi bir bitkiden alınan ve patateslerin bağışıklık sistemini yanıklığı tanıması için tetikleyen bir gen patatese aktarılmıştır. Henüz bu patatesler ticarileşmiş değildir.
Genetik modifikasyon çalışmaları, insan veya hayvan beslenmesinde gıdaların besin değerini yükseltmek için de kullanılmaktadır. Örneğin, biyogenetik mühendisliği çalışmaları ile pirinç A vitamini kaynağı haline gelecektir.
Dünya Sağlık Örgütü, A vitamini eksikliği yüzünden her yıl 500 bin kadar çocuğun gözlerini kaybettiğini açıklamıştır. A vitamini eksikliği ayrıca enfeksiyona karşı vücut direncini düşürmektedir. Altın Pirinç adı verilen bu projenin tarla denemeleri tamamlanmak üzeredir.
Bir başka çalışma, nehir ve deniz kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olmak için GDO’lu bitkliler geliştirilmesidir. Bu tür bitkilerden biri, gübrenin çevresel etkisini azaltmayı amaçlamaktadır. Tahıl bazlı hayvan yeminde genelde, sindirilmeden gübreye geçen fitik asit içeren tohumlar bulunmaktadır. Bu gübre, nehirler ve su yollarını balıklara ve su yaşamına zarar veren fosfatla kirletmektedir. Biyogenetik mühendisliği çalışmaları, fitik asit içeriği düşük tohumlar üretmek için sürmektedir.
İnsanlar sağlıklarına, daha bilinçli olarak önem vermektedir. Kuruluşumuz bu düşüncede olan insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.
Hemen Başvur