Bira, Şarap ve Likör NON GMO Kriterleri

Bira, şarap ve likör gibi birçok alkollü ürün tedarik zincirinde, özellikle mısır ile yapılan içecekler için önemli ve büyüyen bir genetiği değiştirilmiş organizma riski bulunmaktadır. Bugün dünyada yetiştirilen mısırın oldukça büyük bir bölümü (kabaca yüzde 90’dan fazlası) genetiği değiştirilmiş üründür. Alkolü damıtmak için kullanılan mısır bu şekilde giderek daha fazla genetiği değiştirilmiş kaynaklardan gelmektedir.

Bira, Şarap ve Likör NON GMO Kriterleri

Genetiği değiştirilmiş patatesler de özlellikle son yıllarda yaygınlık kazanmıştır ve bugünden belli likör tedarik zincirlerini etkileme potansiyeline sahiptir.

Birkaç büyük likör işletmesi, bu büyüyen tehdide GDO’suz iddialarda bulunarak yanıt vermektedir. Ancak bu iddiaların hepsi, NON GMO etiketlendirme programı tarafından desteklenmemektedir.

Genetiği değiştirilmiş yüksek riskli ürünler, girdi olarak değerlendirme sırasında ilave gerekliliklere tabi tutulmaktadır. Alkollü ürünlerde, yüksek riskli girdiler üç grupta ele alınmaktadır:

  • Fermantasyon ortamı: Alkol üretmek için fermente edilen ürünler GDO riski oluşturabilir. Mısır, patates ve şeker pancarından elde edilen şeker, genetiği değiştirilme açısından yüksek risk altındadır.
  • İlave edilen bileşenler: Fermantasyondan sonra eklenen tatlandırıcılar ve renklendiriciler gibi girdiler de değerlendirme sürecinde dikkate alınmaktadır. Süt gibi bileşenler de alkol ürünlerinde bir şekilde yaygın GDO riskleridir.
  • Mikroorganizmalar ve enzimler: Maya bir mikroorganizmadır ve bu nedenle yüksek riskli bir girdidir. Fermantasyon mikropları da dahil tüm mikroorganizmalar GDO’suz olmalı ve bu durumları belgelenmelidir. GDO’suz olduklarını kanıtlayan bir beyanname ile birlikte verilmelidir. Mikroorganizmalar, mikro muafiyetler için uygun değildir ve her zaman GDO’suz olmak zorundadır. Enzimler, genellikle bira, şarap ve likör ürünlerinde işleme yardımcıları olarak kullanılan yüksek riskli girdilerdir. Bitmiş üründe bulunan fonksiyonel enzimler de birçok durumda mikro muafiyet için uygun değildir.

Esasen alkollü ürünlerin girdileri, risk durumlarına, test edilebilir olmalarına ve bitmiş üründeki ağırlıklarına göre sınıflandırılmaktadır. Ürün, test edilebilir yüksek risk girdileri içeriyorsa mutlaka GDO testleri yapılmalıdır.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.