Deniz Ürünleri NON GMO Kriterleri

GDO içeren ürün ve bileşikler yaygınlaştıkça, insanlar bunları tüketmek istememektedir. Doğal olarak tüketiciler, ürünlerin GDO’lu olup olmadığını bilme hakkına sahiptir. Ancak biyoteknoloji şirketlerinin çıkarlarına ters düştüğü için zorunlu etiketleme uygulaması gecikmektedir.

Deniz Ürünleri NON GMO Kriterleri

Bu bakımdan deniz ürünlerinin de NON GMO etiketli olması ve ürünlerin geçerli bir sürdürülebilirlik sertifikasına sahip üretici firmadan gelmesi veya balık veya su türlerinin yan ürünlerinin GDO içermemesi talep edilmektedir.

NON GMO belgeli deniz ürünleri, genetiği değiştirilmiş organizmalar ve bileşenleri kullanılmadan üretilmelidir. Tüm tuzlu sularda ve tatlı sularda yaşayan hayvanlar için geçerli olan belgelendirme kriterleri şu şekildedir:

  • Çiftlikte yetiştirilen deniz ürünleri, yani yumurtadan hasada kadar esaret altında ve besin ilavelerinin sağlandığı yerlerde yetiştirilen deniz ürünleri tamamen yüksek riskli ürün, içerik veya girdi olarak değerlendirilmelidir.
  • Bu tür deniz ürünleri, rasyon girdilerinin (paylarının) değerlendirilmesini ve uygunluğunu gerektirmektedir.
  • Çiftlikte yetiştirilen deniz ürünlerinden elde edilen ürünler, içerikler ve girdiler, canlı hayvan ve kümes hayvanları ürünleri, içerikler ve girdiler ile aynı şekilde değerlendirilmelidir.
  • Test edilemeyen yüksek riskli girdiler ve içerikler söz konusu olduğu zaman, ilgili gereklilikleri karşılayan bir beyanname alınmış ve organizmanın doğada yakalandığı tespit edilmişse, bu durumda deniz ürünlerinin yemleri izlenen riskli ve düşük riskli büyük, küçük ve mikro girdiler ve içerikler olarak uygun olabilir.

Canlı hayvan ve kümes hayvanları ürünleri için kabul edilen birkaç kriter şunlardır:

  • GDO’suz çiftlik hayvanları ve kümes hayvanları ile birlikte GDO’lu ürün yetiştiren çiftlikler için, son üç yıl içinde çiftlikte tamamen GDO’suz üretime geçildiği taahhüt edilmeli ve bu durum belgelenmelidir. Sadece tam ayrışmaya sahip çiftliklerde istisna yapılabilir.
  • GDO’suz belgeli ürünler GDO’lu ürün ve malzemeler ile kontaminasyondan tamamen arındırılmış olmalıdır.
  • Kullanılan yemlerin, diğer girdilerin veya hayvancılık ürünlerinin üretimi, işlenmesi, depolanması ve taşınması sırasında GDO’lu ürün ve malzemelerle kontaminasyon olmamalıdır.
  • Çiftlik hayvanları ve kümes hayvanları GDO içeren tahıllar, konsantreler, takviyeler, vitaminler, mineraller ve yem katkı maddeleri ile beslenmemelidir.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.