Genetiği Değiştirilmiş Gıdalarda Etiketleme

Tüketicilere satılacak genetiği değiştirilmiş (GM) gıdalar, özellikle AB ülkelerinde olmak üzere çoğu ülkede çeşitli gıda otoriteleri tarafından sıkı güvenlik değerlendirmelerinden geçmelidir. 

Genetiği Değiştirilmiş Gıdalarda Etiketleme

Bu değerlendirmeler, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından oluşturulan Codex Alimentarius Komisyonu'nun (Codex) ilkelerine dayanmaktadır. 

GD gıdaların ve GD içerikli gıdaların zorunlu olarak etiketlenmesi konusunda uluslararası bir fikir birliği yoktur. GD etiketlemenin zorunlu olduğu ülkelerde, tüketicilerin bilinçli seçim yapmalarına izin verme amacına hizmet eder ve bu ülkeler GD gıdaların piyasaya sürülmesine izin verilmeden önce güvenlik değerlendirmeleri yapmış olacağından gıda güvenliği hakkında bilgi aktarma amacı taşımaz. Ayrıca bir gıda ürününde etiketlemeyi zorunlu kılacak uluslararası kabul görmüş bir genetik materyal eşik seviyesi de yoktur.

Codex ilkelerine uygun olarak, mevcut gıda yönetmelikleri, GD gıdaların ve GD içerikli gıdaların özel olarak etiketlenmesini gerektirmez. GD gıdalar, diğer tüm gıda ürünleri gibi, ürün bilgileri ve ayrıca izleme ve geri çağırmayı kolaylaştıracak bilgiler (örneğin içerik listesi, üretici/ithalatçı detayları) ile ilgili mevcut gıda etiketleme gerekliliklerini karşılamalıdır. Birçok ülkede satılan gıda ürünleri, gerçeğe uygun olduğu ve yanıltıcı olmadığı sürece gönüllü olarak "GM" veya "GM olmayan" olarak etiketlenebilir.

İnsanlar sağlıklarına, daha bilinçli olarak önem vermektedir. Kuruluşumuz bu düşüncede olan insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır. Bu çerçevede üretici firmalara NON GMO belgelendirme hizmetleri sunulmaktadır.