GMO FREE Etiketinin Ardında Ne Bulunmaktadır?

Bugün GDO’lu gıdalardan kaçınmak isteyen tüketiciler için GMO FREE veya NON GMO gibi GDO’suz etiketleri, ilk bakışta güvenilir görünmektedir. Aslında çok sayıda gıda etiketleri tüketicilerin kafasını karıştırmıyor değil. Ancak GDO’suz etiketlemenin arkasında farklı bir gerçek yatmaktadır.

GMO FREE Etiketinin Ardında Ne Bulunmaktadır?

Bir ürünün GMO FREE veya GDO olmayan resmi etiketini taşıyıp taşımayacağına, yetkili bir kuruluş denetimlerinden sonra karar verilmektedir. GDO FREE açısından bir ürün, belli standartların gerekliliklerini karşıladığı test edildikten ve değerlendirildikten sonra, üçüncü taraf kuruluşlar aracılığı ile onaylanmaktadır.

Özellikle yüksek riskli ürün grubuna giren ürünler için, üretici firmanın talebi üzerine üretim tesisinde inceleme ve değerlendirmeler yapılmakta ve ürünlerin GDO’suz olduğu doğrulanmaktadır. Kısaca bu doğrulama ve sertifikasyon süreci, yüksek standartları garanti eden tutarlı bir süreçtir.

Etiketleri anlamak, satın alınan gıda maddesinin, beklentilere uygun olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmaktadır. GMO FREE ürünler, akredite, yetkili kuruluşlar tarafından belgelenmektedir. Tarafsız ve bağımsız harekete eden üçüncü taraf bu kuruluşlar, ürün grubu için belirlenen kriterlere uygunluğu onaylanan ürünlere GMO FREE etiketi kullanmak hakkı vermektedir.

Bugün çok yaygın olmayan GMO FREE etiketini arayan tüketiciler, gıda maddelerinde olası GDO’lardan kaçınmak için sertifikalı organik ürünler satın almaktadır. Genelde organik olarak belgelendirilen bir ürün GMO FREE olarak kabul edilmektedir, çünkü organik gıdaların üretiminde GDO’lu ürünler kullanılmamaktadır.

Bu bakımdan organik ürünler bir çözüm olarak görülmektedir. Ancak GDO’suz her zaman organik anlamında gelmemektedir. Çünkü GDO’suz üretimde hala böcek ilaçları, antibiyotikler, suni koruyucular, renklendiriciler ve hormonlar kullanılmaktadır.

Organik ürünlerin bir kısmı tamamen organiktir. Bu en saf organik formdur. Üründeki bütün bileşenlerin organik sertifikalı olması gerekmektedir. Organik ürünlerin bir kısmı sadece organiktir. Bu, bir ürünün en az yüzde 95 organik olduğunu göstermektedir. Organik bileşenler ile üretilen ürünler, en az yüzde 70 organik bileşenlerle yapılmış olmaktadır.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.