NON GMO Nedir?

Genetiği değiştirilmiş ürünlerden elde edilen malzemelerle yapılan yiyecekleri tüketmiş olmak çok muhtemeldir. Birçok GDO’lu ürün, mısır nişastası, mısır şurubu, mısır yağı, soya fasulyesi yağı, kanola yağı veya toz şeker gibi gıda maddelerinin üretiminde kullanılmaktadır.

NON GMO Nedir?

GDO’lu gıdalar arasında patates, yaz kabağı, elma ve papaya gibi meyva ve sebzeler de bulunmaktadır. GDO’lu ürünler sadece tüketilen gıdalarda kullanılmamakta, aynı zamanda hayvan yemi için de kullanılmaktadır.

Tüketicilerin yedikleri gıdaların GDO içerikli olup olmadığını anlamalarını sağlamak için ABD Tarım Bakanlığı, dünya çapında mevcut olan biyomühendislik ürünü gıdaların bir listesini tutmaktadır. Ayrıca yeni ulusal biyomühendislik gıda ifşa standardı yaygınlaştıkça, tüketin gıda maddelerinin üzerinde biyomühendislik etiketi yer almaya başlayacaktır.

Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece birkaç tür genetiği değiştirilmiş ürün yetiştirilmektedir. Ancak bu GDO’ların bir kısmı yetiştirilen ürünün büyük bir yüzdesini oluşturmaktadır. Örneğin, soya fasulyesi, mısır, şeker pancarı, kanola ve pamuk başı çeken ürünlerdir. Bu ürünlerde GDO’lu ürün oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Üstelik çoğu GDO bitkisi, daha sonra diğer gıda ürünlerinde kullanılan bileşenleri yapmak için kullanılmaktadır. Örneğin GDO’lu mısırdan yapılan mısır nişastası ve GDO’lu şeker pancarından yapılan şeker gibi.

Bir GDO veya genetiği değiştirilmiş bir organizma, genetik yapısı genetik mühendisliği veya transgenik teknoloji kullanılarak bir laboratuvarda değiştirilmiş bir bitki, hayvan ya da mikroorganizmadır. GDO, genetiği değiştirilmiş organizma ifadesinden türetilmiş bir kısaltmadır (GMO, genetically modified organism). NON GMO ifadesi ise GDO içermeyen anlamına gelmektedir. GDO’lar, doğada veya geleneksel melezleme yöntemleri ile oluşmayan bitki, hayvan, bakteri ve virüs genlerinin kombinasyonlarını oluşturmaktadır.

Genetik modifikasyon, günlük olarak tüketilen ürünlerin birçoğunu doğrudan veya dolaylı şekilde etkilemektedir. Ticari kullanıma uygun GDO sayısı her yıl artmaktadır. Bu nedenle, GDO içermeyen ürünlerin tespit edilmesi ve doğrulanması için standartlar belirlenmekte ve test ve belgeleme çalışmaları yapılmaktadır. Bir ürünün GDO’suz olarak onaylanması için girdilerinin, belirlenen risk seviyeleri çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır.