Ekmekler ve Unlu Mamuller İçin NON GMO Belgesi

Ekmeğin içinde yaygın olarak bulunan GDO içeriklerinden biri soyadır. Soya unu, soya lesitini ve soya fasulyesi yağında GDO içerik bulunmaktadır. Soya unu, hamur üzerinde ağartıcı etki göstermektedir ve ekmeklere yumuşaklık ve hacim kazandırmaktadır. Soya lesitini, ekmek hamurunu daha az yapışkan hale getirmekte ve işlenmesini kolaylaştırmaktadır. Soya yağı ise ekmeğin raf ömrünü uzatmak, lezzet katmak ve ekmeği yumuşatmak için kullanılmaktadır. Ekmekte dikkat edilmesi gereken bir diğer GDO bileşeni de, koyulaştırma kabiliyeti ve unun ağartılması için bir bileşen olarak kullanılan mısır nişastasıdır. Soya ve mısır, dünya üzerinde genetiği değiştirilmiş ürün olarak en fazla hasat edilen bitkilerdir.

Ekmekler ve Unlu Mamuller İçin NON GMO Belgesi

Kısaca ekmeğin ve çeşitli unlu mamullerin üretiminde kullanılan birçok malzeme, genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar içeren ürünlerden elde edilmektedir. Ancak bu durumu ifade eden zorunlu bir etiket uygulaması henüz yürürlükte değildir.

Genel olarak GDO içerikli mazlemeler, ekmeklerin daha kalın görünmesini sağlamak, hamurun daha kolay çalışmasını sağlamak, ekmek rengini iyileştirmek ya da besin değerini arttırmak gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu durum biraz da ekmeklerin toplu üretilmesi gerçeği ile bağlantılıdır. Toplu üretimde hataya yer olmamalıdır. Yani hamurun çalışması kolay olmalıdır, hamur makineden geçerken yapışkan olmamalıdır, ekmek rafta stabil olmalı ve satın alındıktan sonra bir süre daha dayanabilmelidir. İnsanların ihtiyaçları daha iyi, daha hızlı ve daha kolay karşılanmalıdır. Ancak bu durum ister istemez insan sağlığında istenmeyen sonuçlar yaratabilir. Bu konuda bilim adamları net değildir.

Herkesin tüketilen gıdaların GDO’lu olup olmadığını bilme ve seçme hakkı vardır. Etiketleme sistemi bunun için gereklidir. GDO’ların tamamen sağlıklı olduğu ortaya çıkabilir, ancak güvenlikleri konusunda kesin sonuçlar alıncaya kadar etiketlenmesi gerekmektedir.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere sertifikasyon çalışmaları arasında ekmekler ve unlu mamuller için NON GMO belgesi verilmektedir.