NON GMO Label
Belgelendirme
İletişim
- Mahmutbey Mahallesi
- Dilmenler Cd, No: 2
- Bağcılar, 34218
- İstanbul, Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 NON-GMO Gıda Kontrol ve Sertifikasyon Konseyi
Amerikan Çevre Tıbbı Akademisi’ne göre, GDO’lu gıdaların insanlarda klinik testleri henüz yapılmış değildir. Ancak hayvanlarla yapılan testler, GDO’lu gıdaların tüketilmesi ile bağlantılı ciddi sağlık risklerini işaret etmektedir. Bunların başında, kısırlık, bağışıklık sorunları, hızlandırılmış yaşlanma, hatalı insülin düzenlemeleri ve ana organlarda değişiklikler gelmektedir.
Bir başka endişe kaynağı ise, GDO’lu ürünlerin herbisitlere (zararlı otlara karşı kullanılan ilaçlara) ve pesitisitlere (zararlı böceklere karşı kullanılan ilaçlara) dayanacak şekilde tasarlanmış olması yüzünden, toksik maddelerin daha fazla bitkinin üzerine püskürtülmesi ve sonuçta gıdalarda eser miktarda kimyasal birikmesidir.
Bilindiği gibi en yaygın genetiği değiştirilmiş ürünler şunlardır: mısır, soya, kanola, pamuk, papaya, şeker pancarı, kabak, patates ve yonca. Bunların bir kısmı doğrudan, önemli bir kısmı ise bileşenler halinde hazır çorba içeriğine girmektedir.
Gıda üretici firmalarının, genetiği değiştirilmiş ürünleri etiketleme zorunluluğu yoktur. Ancak dünyanın her yerinde GDO’lu ürünlerin etiketlenmesine yönelik girişimler olmaktadır. Gittikçe yaygınlaşan GDO içermez, GDO’suz, NON GMO veya GMO FREE türünden etikeleme programları bu girişimlerin bir sonucudur. Yasal düzenlemeler bu etiketleme programlarını zorunlu hale getirinceye kadar en azından gönüllü programların takip edilmesinde yarar görülmektedir.
Bu çerçevede tüketicilere GDO’dan kaçınmaları konusunda şu öneriler yapılmaktadır: tamamen organik etiketli yiyecekler satın alınması, işlenmiş veya önceden paketlenmiş gıdalardan kaçınılması, gıda ürünleri üzerinde GDO’suz veya buna eşdeğer etiketler aranması ve yerel çiftçi pazarlarından alışveriş yapılması.
Aslında genler üzerinde yapılan çalışmalar o kadar gereksiz değildir. Bu sayede virüslerden korunan papayalar, kuraklıktan kurtulan mısır, yabani ot öldürücüye karşı koyan soya, çürümeyen patatesler ve tarımsal faaliyetlerde daha düşük maliyetle daha fazla verim elde edilmektedir. Bazı GDO’lar ise, ekstra vitaminler, mineraller ve diğer sağlık yararları ile paketlenmek üzere özel olarak üretilmektedir. Ancak problem bunların insan sağlığı üzerinde yarattığı etkilerin tam olarak bilinmemesidir.
Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere sertifikasyon çalışmaları arasında hazır çorbalar için NON GMO belgesi verilmektedir.
Hemen Başvur