Pastalar İçin NON GMO Belgesi

GDO’suz içerikler, ya da GDO içermeyen ürün ve bileşenler, yeni genetik mühendisliği veya DNA manipülasyon teknikleri kullanılarak genetik olarak değiştirilmemiş ürünlerden elde edilmektedir. Bu modifikasyonlar, geleneksel melezleme yöntemlerinden farklıdır. En yaygın yetiştirilen başlıca GDO’lu ürünler mısır, soya, şeker pancarı ve kanoladır.

Pastalar İçin NON GMO Belgesi

Genetik mühendisliği, tarımsal üretimi arttırmak, bitki özelliklerini geliştirmek veya besin içeriğini yükseltmek için bir araç olarak kullanılmaktadır. Ayrıca tarımsal faaliyetlerde gübre, herbisit ve pestisit kullanımını azaltmaktadır. Ancak etkileri konusunda duyulan endişeler yüzünden tüketiciler, genetiği değiştirilmiş gıdaları kullanmak istememektedir. Üçüncü taraf kuruluşlar tarafından tasarlanan NON GMO ve benzeri etiket programları, bu ürünlerden kaçınmak isteyen tüketicileri bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Endişelerin odak noktasını, tüketici sağlığı ve çevresel riskler, özellikle de potansiyel uzun vadeli etkiler oluşturmaktadır.

Fırınlarda GDO’lu buğday kullanmaktan kaçılınsa bile, pasta yapımında kullanılan kabartma tozları, kullanılan yağlar, çikolata parçaları ya da kurutulmuş meyvalar gibi bileşenler, GDO içerikli olabilir ve sonuçta GDO, unlu mamullere ve pastalara karışabilir.

Kabartma tozları, sodyum bikarbonat, kabartma asit ve mısır nişastasının bir karışımıdır. Bugün mısır üretiminin yüzde 90’ından fazlasının GDO’lu olduğu düşünülürse kabartma tozu içinde kullanılan mısır nişastasının GDO içermesi mümkündür. Ayrıca kullanılan yağlar, genelde soya fasulyesi, kanola ve mısır yağları olmaktadır ve bu yağlar genelde GDO’lu ürünlerinden elde edilmektedir. Çikolata parçaları genelde GDO’suz kakao çekirdeklerinden yapılmaktadır. Ancak küçük miktarlarda genetiği değiştirilmiş soya lesitini içerebilir. Kurutulmuş meyvalar ise genelde GDO’suzdur. Ancak genellikle yumuşak kalması için genetiği değiştirilmiş kaynaklardan elde edilen az miktarda yağla kaplanmaktadır.

Bir gıda etiketi üzerinde GDO içermez, GDO’suzdur, NON GMO veya GMO FREE gibi bir ifade yer alıyorsa bunların doğrulanması gerekmektedir. Bu esas olarak üçüncü taraf bağımsız kuruluşlar tarafından yapılmaktadır.

Kuruluşumuz sağlıklarına bilinçli olarak önem veren insanların yanında olmak ve onların ihtiyaç duyacağı gıda maddelerini seçmelerine yardımcı olmak amacı ile sorumluluk duygusu ile hareket etmekte ve üretici firmaların bu yöndeki çabalarını kanıtlamalarına destek olmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda olmak üzere sertifikasyon çalışmaları arasında pastalar için NON GMO belgesi verilmektedir.