GDO Tarama Teknikleri

Besin zincirinde tohum, içerik ve bitmiş ürün düzeyinde birçok farklı GDO türü bulunabilir ve gereksinimler, hangi testlerin gerekli olabileceğine göre değişir.

GDO Tarama Teknikleri

GDO tarama teknikleri arasında en yaygın olanları şunlardır;

  • DNA BAZLI KALİTATİF GDO TARAMASI – TOHUM NUMUNELERİ: Bu testi, bir tohum veya bitki dokusu örneğinde genetiği değiştirilmiş bitki materyalinin yokluğunu veya varlığını doğrulamak için kullanıyoruz. Test, bu genetik elementleri hedefleyen iki spesifik PCR testinin bir kombinasyonunu kullanır: karnabahar mozaik virüsü (CMV) 35S promotörü ve nos terminatörü. Bu testi kullanarak, şu anda dünya çapında ticari üretimde olan genetiği değiştirilmiş bitki çeşitlerinin büyük çoğunluğunu tespit edebiliyoruz.
  • DNA BAZLI KALİTATİF GDO TARAMASI – GIDA NUMUNELERİ: İşlenmiş gıdaları analiz ederken, üretim sürecinde bozunması nedeniyle genetiği değiştirilmiş bitkilerden elde edilen materyali tespit etmek zor olabilir. Örneğin, protein bazlı tespit yöntemleri uygun değildir çünkü gıda üretim süreci, genetiği değiştirilmiş herhangi bir içerikten türetilen proteini yok edebilir.

Ancak, GM olaylarının varlığını tespit etmek için en gelişmiş DNA analiz tekniklerini kullanıyoruz. Bu tür olaylar ekmek, un, soya sütü, tofu ve bitkisel yağlar dahil olmak üzere işlenmiş gıdaların DNA'sında mevcut olabilir. Bu ürünlerden DNA'yı çıkardıktan sonra, bu genetik elementleri hedefleyen iki spesifik PCR testinin bir kombinasyonunu kullanırız: CMV35S promotörü ve nos terminatörü.

DNA tabanlı kantitatif PCR testi, GDO seviyelerini yüzde 0,01'den yüzde 5'e kadar belirlemek için standartları kullanır. Örnekler, 40 döngü periyodu boyunca spesifik DNA seviyelerini belirleyen gerçek zamanlı PCR ile test edilir.

Kuruluşumuz uzman ekibi ve son teknoloji akredite laboratuvarları sayesinde GDO test ve analizlerinde kesin ve kusursuz sonuçlar elde etmenizi garanti eder.