NON GMO Label
Belgelendirme
İletişim
- Mahmutbey Mahallesi
- Dilmenler Cd, No: 2
- Bağcılar, 34218
- İstanbul, Türkiye
- +90 212 702 40 00
- [email protected]
Her Hakkı Saklıdır. © 2021 NON-GMO Gıda Kontrol ve Sertifikasyon Konseyi
Gıdalarda genetiği değiştirilmiş organizmaları tespit ederken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. İlk olarak, bir bitkinin sağ kısmından numune alınmalıdır.
Büyüyen bir bitkiden alınan bir yaprak, tek bir tohum veya toplu bir tahıl numunesi, GDO bitkisinin proteinini veya DNA'sını tanımlarken güvenilir seçeneklerdir. İkinci olarak, numuneyi test etmek için protein veya DNA bazlı GDO testi dahil olmak üzere özel bir yöntem kullanılmalıdır.
Son olarak, test yöntemi ve operatörün eğitimi ve prosedürü, bir testin bir GDO'yu doğru bir şekilde tanımlama yeteneğini etkileyebilir.
Tarlada büyüyen bir mahsulü, örneklemenin geçerliliğini tehlikeye atmadan yapraklarını kullanarak doğru bir şekilde test etmek için, çiftçilerin güvenilir bir yaprak örneğini test etmesi gerekir.
Tarlanın herhangi bir bölümünü tercih etmekten kaçınmak için, çiftçiler tarlanın her yerinden yaprak toplamak için “W” şeklinde yürüyebilirler. Ne kadar çok yaprak toplanırsa, sonuçlar o kadar doğru olur. Testçiler, referans için yaprakların geldiği alanın konumlarını işaretlemelidir.
Bir bitkinin tohumları veya bir mahsulün ürettiği tahıl da GDO tespiti için örneklenebilir. Yine, doğru ve kesin sonuçlar için tüm partinin rastgele bir örnekleme temsilcisi gereklidir.
GDO'ları tespit etmek için en etkili iki test yöntemi olarak kabul edilir: DNA bazlı ve protein bazlı yöntemler. DNA bazlı GDO testi, bir genetik modifikasyonun varlığını belirlemek için bir bitkinin genomunu analiz eder. Laboratuvarlarımız, GDO'ların DNA tabanlı tespitini gerçekleştirmek için patentli bir teknoloji kullanır.
Genelde laboratuvarlar, protein bazlı GDO testleri gerçekleştirmek için LFD (şeritler veya daldırma çubukları olarak da bilinen Yanal Akış Cihazı) ve ELISA (Enzim bağlantılı İmmünosorbent Testi) plakalarını kullanır.
Hangi testin uygun olduğu, numuneye ve numunenin alındığı gıda üretim aşamasına bağlıdır. Örneğin, dökme tahıl hem protein bazlı hem de DNA bazlı yöntemler kullanılarak test edilebilir, ancak işlenmiş tahıllar, gıda işleme sırasında protein denatürasyonu nedeniyle yalnızca DNA bazlı yöntemler kullanılarak test edilebilir.
Kuruluşumuz uzman ekibi ve son teknoloji akredite laboratuvarları sayesinde GDO test ve analizlerinde kesin ve kusursuz sonuçlar elde etmenizi garanti eder.